2011. november 30., szerda

Láz és lázcsillapítás

A láz (latinul febris, görögül pyrexia) egy TÜNET, testhőmérseéklet rendellenes emelkedése. A normál testhőmérséklet 36,6 °C.
Az agyban a hipotalamus „hőközpontja”-ja okozza, mely a hőtermelés-hőleadás arányt átmenetileg megváltoztatja. A hipotalamusz megváltozott érzékenységét a kórokozók ellen védekező fehérvérsejtekből felszabaduló pirogén nevű anyag váltja ki. Amikor a láz felmegy, a bőr erei összehúzódnak (lúdbőrösség), izomremegés kezdődik fázás (borzongás, hidegrázás) kíséretében. A láz tetőpontján a fázás megszűnik, a bőr kipirul, a hőtermelés-hőleadás arány magasabb szinten stabilizálódik. A magasabb testhőmérséklet fenntartására a vérkeringés gyorsul, a pulzus szaporább lesz.  Ha a gyógyulás során vagy a lázcsillapítás miatt a hőközponti szabályozás visszatér a megszokott mederbe, a szervezett nagyobb hőleadással állítja be újra a normális testhőmérsékletet, kipirulás, bőséges izzadás lép fel. Az izzadás jelentős folyadék- és sóveszteséggel járhat, amit pótolni kell a kiszáradás és a sokk veszélyeinek elkerülésére.

Tehát, ha valaki lázas nem kell rögtön orvoshoz szaladni, mert szegény, csak széttárja a karját és nem tud semmit mondani, mert egy tünet nem tünet. Kell várni hozzá más tüneteket. (pl.: orrfolás, köhögés, fájdalom).

A lázat nem feltétlenül szükséges csillapítani. A láz fontos tünete annak, hogy valami kóros folyamat zajlik a testben, és segíthet a diagnózis során is. Ráadásul, nem minden láz fertőzéses eredetű.
.
A legtöbben azért vesznek be lázcsillapítót, mert a tüneteket kényelmetlennek találják. A láz megnöveli a pulzust, felgyorsítja az anyagcserét. Mindazonáltal, a lázat feltétlenül kontrollálni kell azokban az esetekben, amikor az igen magas láz  fellépése miatt a szövetek is károsodhatnak.

Lázcsillapítás:
Lázat, abban az esetben csillapítunk ha 38,5 fölé ment a test hőmérséklete.
38,5 és 39 fok között elég a gyógyszeres lázcsillapítás. 39 fok felett már kombinálni kell fizikális csillapítással is.

Itt jön a házipatika fontossága. Milyen gyógyszerünk is van otthon. Ez gyerekeknél fontos.
Kell, hogy legyen otthon minimum 2 különböző hatóanyagú gyógyszer.
Lehetőségek:
Kúpok:
 - Germicid(Hatóanyag: Aminophenazone) vagy Germicid-C(Hatóanyag: Aminophenazone, kombinációk psycholepticumokkal) kúp ez utobbiban kis nyugtató is van. (Recept kötelesek!) Ezt 10 kg-os gyerek testsúlyig használhatjuk.
 -Supp. Noraminophenazoni (Hatóanyag: metamizole sodium) (kúp) 100 mg vagy 200 mg-os. Ezt 10 kg ill. 15 és 20 kg-os gyerek testsúly felett tudjuk alkalmazni. Recept köteles!
-Supp. antipyreticum pro infante (Hatóanyag: aminophenazone)  (kúp) Ezt  7.5 kg-os gyerek testsúlyig   tudjuk alkalmazni. Recept köteles!
-Supp. antipyreticum pro parvulo (Hatóanyag:  aminophenazone) (kúp) Ezt 15 kg-os gyerek testsúlyig tudjuk alkalmazni. Recept köteles!
-Supp. Mexalen ( Hatóanyag: Paracetamol) végbélkúp 125 mg vagy 250 mg  A 125 mg-os 3 hónapos kórtól és max 12 kg-os gyerek testsúlyig lehet alkalmazni. A 250 mg-ost 1 éves kor után és max 22 kilós gyerek testsúlyig. Recept nélküli
Nurofen 60 mg ill. 125 mg-os (Hatóanyag: ibuprofen) kúp.A 60mg-osat 3 hónapos kor urán 2 éves korig lehet alkalmazni A 125 mg-osat 2-4 éves kor között. Recept nélküli.

Szirupok:
-Nurofen baby (Hatóanyag: ibuprofen) 3 hónapos kortól 10-12 éves korig alkalmazható. Leírásban benne van a megfelelő adagolás is.
-Nurofen gyerekeknek (Hatóanyag: ibuprofen) 6 éves kortól és 20 kg felett adható. Adagolás a leírásában megtalálható.
Recept nélkül kaphatóak narancs és eper ízben.
-Panadol baby (Hatóanyag: paracetamol) 3hónapos kortól 10-12 éves korig adható. Eper ízű. Recept nélkül kapható
-Algoflex baby (Hatóanyag: ibuprofen) 3 hónapos kortól-12 éves korig adható. Recept nélkül kapható.

Tabletták : 12 éves kor felett bármilyen láz és fájdalomcsillapító használható.

Gyógyszeresen 3-4 óránként tudunk lázat csillapítani. 3-4 óránként KÜLÖNBÖZŐ HATÓANYAGÚ GYÓGYSZERREL!!!! Ezért  hasznos ha otthonra így vesszünk.
FIGYELEM!!  A Nurofen baby és gyermekeknekben ugyanaz a hatóanyag mint az Algoflex babyben!!!
Ezt ne váltogassuk 3-4 óránként.
Jó tudni, hogy az ibuprofen tartalmú gyógyszerek kissé lassabban hatnak de hosszabb a hatásuk.

Ha a láz 39 fok fölé megy akkor fizikálisan is csillapítani kell.
Tapasztaljuk a magasabb lázat, beadjuk a megfelelő gyógyszert és elkezdünk fizikálisan lázat csillapítani.
2 lehetőségünk van.

1; Hűtőfürdő : Csinálunk egy olyan meleg fürdővizet mint a gyerek aktuális  testhőmérséklete. Beleültetjük. Kisebb gyereknél beleülhet vele anya vagy apa is, így sokkal jobban viselik az egész procedúrát.
Lassan a lábánál folyatott hideg vízzel elkezdjük hűteni a vizet, egészen 28-30 fokosra. Közben természetesen kevergetjük a vizet és locsoljuk a gyermek hátát és mellkasát. Ha elérte a kellő hőfokot még ebben ülünk 10-15 percet. Az egésznek 20-25 perig kell tartani. Ez az az idő amikorra a szervezet elkezd hűlni. Hiszen idő amíg megtörténik a hőcsere a meleg test és a hűvös víz között.

2; Hűtőborogatás : Fogunk egy nagy törölközőt vagy lepedőt, meg egy kukás zsákot.
Kukás zsákot leterítjük az ágyra, hogy ne legyen minden vizes. :)
A lepedőt vagy törölközőt beáztatjuk 26-30 fok közötti vízbe. Kinyomkodjuk, majd körbetekerjük vele a gyermeket, nyaktól bokáig. NEM TESZÜNK RÁ TAKARÓT!!!! Nem dunsztoljuk, nem befőtt az...
2-3 percet rajta hagyjuk, majd lepedő-törölköző le, újra bevizez, újra ráteker. Ezt ismételjük 8-10x. Így ez is 25-30 percig fog tartani. Ez idő alatt végbe megy a hőcsere.

Mire végzünk a gyógyszer is el kezd hatni.
Gyermekünket vékony pizsamába öltöztetjük és  egy vékony takaróval betakarjuk.

Ha netán a tengerparton ér minket a láz, a gyermeket bevisszük a tengerbe pancsolni. Tökéletes lázcsillapító!
















.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése