2011. december 1., csütörtök

Croup -Laryngitis subglottica


A vírusfertőzések gyakrabban érintik a gégét, a légcsövet vagy a hörgőket.
Tünetek: Típusosan az éjszakai, hajnali órákban, pár napos bevezető nátha után, a téli-őszi-tavaszi és újabban a hűvős nyári  időszakban jelentkezik. (A gyermek „egészségesen” fekszik le, a Szülők hangos, ugató köhögésre, kifejezett belégzési nehezítettségre, stridorra, fulladásra ébrednek.) Nedves, ködös időben szokott jelentkezni. A kisgyermekek gyakran megijednek a kiadott hangtól, heves sírásba kezdenek, melynek köhögés, erőltetett légzés a vége. A köhögési hang rekedt kutyaugatáshoz hasonlít. Súlyosabb esetben a bordaközi izmok, és a szegycsont felett levő rész behúzódását is észleljük.
Teendő: A krupp tünetei igen riasztóak a gyakorlatlan szülő és gyermek számára egyaránt. Gyors segítség ilyenkor, ha gyermeket felöltöztetve a hideg levegőre visszük,sétálunk vele, ablakot nyitunk, hidegpárát alkalmazunk. A tapasztalt családoknál szteroid tartalmú kúp (Rectodelt) is van otthon (ha nincs, akkor majd ezután lesz), melynek alkalmazása után várható a tünetek enyhülése. Orvosi segítségre súlyos, fenti terápia után fél órával is jelentkező stridor esetén lehet szükség, illetve első alkalommal vagy csecsemőkorban. A betegség az éjszakai órákban jelentkezik, nappal általában tünetmentesek. Akik nappal is fulladnak, súlyosabb esetnek számítanak, valószínűleg kórházi kezelésre szorulnak.
Ügyeleti ellátás:Ez az a betegség amihez az éjszakai ügyeletet hasznos értesíteni. Mert fordulhat rosszabbra is a gyermek állapota. Az ügyeletes asszisztens vagy orvos akihez befut a hívás dönthet úgy , hogy küld ki kocsit, de dönthet úgy is, hogy be kell menni. De szülő is foghatja magát és beviheti a gyermeket. Ami fontos lehúzott ablakkal kell menni!!! Nem fog megfázni a gyerek azon már túl van. Most az Ő állapotának a jobbá tétele a fontos. Az ügyeletben állapottól függően szinte első lépés egy kúp (Rectodelt)  beadása lesz. Utána vizsgálat, és egy kis szerkezet pulzoximeter rácsippentése egy ujjacskára. Ez nem fáj, de az orvosnak tudnia kell, hogy mennyi a szaturáció (oxigén telítettség) a vérben, és mennyi a pulzus. Kell-e oxigént adni. Ilyen is előfordulhat. Lehetőség van inhalátor használatára is. Ez is javítja a gyermek légzését.
A betegség lefolyása: A krupp 1-2 nap alatt oldódik, a betegség hurutos köhögéssel, náthával fejeződik be.  Annak a gyermeknek, akinek egyszer volt kruppos megbetegedése, kisiskolás koráig várható, (főleg télen,) hogy lesz még hasonló tünete. A krupp 5 éves kor felett már ritka betegség. Mostanában azt látjuk, hogy a betegség nem ismeri a tankönyvet. Akár 8-10 éves korban is előfordulhat ez a betegség. Ritka, de számítani lehet rá.
Hidegpárásító és a szteroidos kúp beszerzése az otthoni ápolást megkönnyíti.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése