2011. december 3., szombat

Hányás

A hányás (vomitus vagy emesis) elsősorban védekezési folyamat, melynek során a szervezet megszabadul a tápcsatornába (a gyomorba, a duodenumba vagy a vékonybélbe további szakaszaiba) került, minőségében vagy mennyiségében nem megfelelő tápláléktól, egyes mérgező anyagoktól vagy fertőző mikroorganizmusoktól. A hányás megelőzi, hogy az ártalmas tartalom végigjuthasson a tápcsatornán, a tartalom a szájon át távozik.

Okai:
 -A gyomor túlzott feszítése (túltelődése és/vagy károsodása például alkohol hatására)
-Kellemetlen szagok, érintés, látványok vagy képzetek miatt.
-Garatnyálkahártya érintése
-Agyi nyomásfokozódás (agyödéma, agyvérzés vagy agydaganat esetén)
-Egyensúlyszerv ingerlése miatt (például tengeribetegség, forgó mozgás)
-Erős fájdalom miatt.
-Vírusok is okozhatnak hányást.

A hányást mindig megelőzi a hányinger.

Gyerekkorban leginkább kiváltó okok:
A hányás számos kórkép tünete lehet és nem csak a gyomor-bélrendszer betegségeit kíséri. Előfordulhat például alsó lebenyi tüdőgyulladás, vakbélgyulladás, bélelzáródás, agyrázkódás, agyhártyagyulladás, anyagcsere betegség, középfülgyulladás, húgyúti fertőzés és még számos betegség kapcsán. Hányinger, hányás jelentkezhet a garatot érő ingerlő hatások következtében is: mandulagyulladásban a megduzzadt mandula miatt, arcüreggyulladásban pedig a garatba hátra lefolyó váladék miatt.

A hétköznapi életben a fertőzéshez kapcsolódó hányással találkoznak a szülők a leggyakrabban. A panaszokat főleg vírusfertőzés okozza, de bakteriális fertőzés eredménye is lehet. A gyermek hányhat naponta csak 1-2, míg máskor 10-20 alkalommal is. Sajnos előfordul, hogy a gyermekben semmilyen étel illetve folyadék nem marad meg. A hányást kísérheti hőemelkedés, láz, hasmenés, hasi fájdalom, a torok általában vérbő. A nagyfokú folyadékvesztés, illetve a folyadékfogyasztási képtelenség miatt a gyermek kiszáradhat, szeme aláárkolt, nyelve lepedékes, bágyadt, a csecsemők kutacsa beesett lesz.

Teendő:

Jó ha van otthon a házipatikánkban Daedalonetta kúp (Recept köteles) , ez a hányingert csillapítja, és Normolyt por (Recept köteles) vagy Sodi.Oral (Recept nélküli), Humana-elektrolit (Recept nélküli) Ez utóbbi 3 por a hányás során elvesztett elektrolitokat (só-cukor, ionok) pótolják a szervezetben.


Minden hányás után kell várni legalább 1 órát amíg a gyomor megnyugszik. Addig kapjon Daedalonetta kúpot, majd 60 perc után teáskanalanként kapjon kb. 2 percenként hideg teát vagy/és Normolyt port (Sodi-Oral vagy Humana -Elektrolit) (gyümölcstea, citrom nélkül cukorral). 2 dl elérése után, óvatos, kortyonkénti itatással további 3 dl hideg teát kapjon. Az 5 dl elérése után el kezdhet enni (alma, banán, keksz, répa, burgonya, pirítós, stb.) Hányás esetén kezdjék előröl a leírtakat. Daedalonetta-t naponta max. 4x (6 óránként) kaphat. Amennyiben kiszáradásos tünetei jelentkeznek - aluszékony (nem ébreszthető vagy nagyon nehéz ébresztés után magára hagyva gyorsan visszaalszik), vizelete 5-6 órája nincs vagy nagyon kevés - kórházi felvétele indokolt!

Hányásnál nagyon fontos a hideg folyadék, mert a gyomor a hideg sokkal jobban elviseli ebben az állapotban.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése