2010. február 6., szombat

Éjszaka

Tegnap éjszakára mentem dolgozni. Másfél hónapja nem jártam a gyerekügyeleten. Tapasztaltam némi változást... Szerencsére a szolgálatvezető tudot segíteni. Így bekapcsoltam mindent és lejelentettem mindenkit. Majd kezdődött a telefonok özöne.

Nehezen tudom megérteni, hogy nincs otthon a szülőknek lázcsillapítójuk, köhögés csilalpítójuk, meg hasmenés elleni szerük Ezeknek szerintem alapvetőeknek kell lenniük a házipatikában.

Talán ha leírom ide és olvassák egy páran Ők is vesznek magukhoz gyógyszert, hogy ne éjjel 1kor kelljen ügyeletes patikát keresni.

A mai szakmai elvek szerint lázat 38,5 felett kell csíllapítani, ill. ha a gyermek nem érzi jól magát a láztól. Vannak gyerekek akik a 39-39,5 fokos lázat is mosolyogva és játszva elviselik. Viszont vannak olyanok is akik a 37,9-nél már elesettek és kedvetlenek.
Tehát alapvetően két különböző hatóanyagú lázcsillapítónak kell otthon lennie.
Ami gyógyszertárban recept nélkül kapható az a Nurofen és a Panadol. Ezeket 4 óránként felváltva lehet adni így a hasonló hatóanyagú gyógyszer 8 óránként jut a gyermek szervezetébe.

Ha a 4 órás időszakban mégis felmenne a láz akkor vagy beborogatjuk, vagy hütőfürdőt alkalmazunk.
- Borogatás ezt anno még a suliban 3x10 perces borogatásnak tanultuk, de sokkal kíméletesebb ha 5-6x 5 percenként cseréljük a vizes törölközőt vagy lepedőt. Langyos vízbe mártjuk a gyermek testének megfelelő méretű textíliát. (a megfelelő méret az az ami nyaktól-bokáig ér. Az a lényeg, hogy minél nagyobb felületen tudjuk hűteni a gyereket. Betakarni a borogatás közben TILOS!

-Hűtőfürdő
Olyan meleg vízet engedünk a kádba mint a gyermek testhőmérséklete. (Tehát meleget). Beleültetjük a gyermeket és lassan a lábánál folyatott hideg vízzel elkezdük hűteni a melegvízet 28-30 fokosra. Ha elértük a kellő hőmérsékletet még hagyjuk benne a gyermeket 10-15 percig. Így az egész 20-25 perc lesz. Ezt tetszőleges számba ismételhetjük.
Jó tanács: Üljünk be gyermekünk mellé, vagy kérjük meg apukát, hogy üljön be a gyermekkel. Így nem fogja katasztrófának felfogni az egész herce-hurcát.

A gyógyszeres lázcsillapítást 24-48 órán keresztül folyamatosan csináljuk. Így a 24 óra után szinte biztos, hogy már nem lesz láza a gyermekünknek.

Amit érzékelek, hogy a szülők szinte azonnal pánikba esnek ahogy észlelik, hogy lázas a gyermek. Pedig ez csak egy reakció arra, hogy a szervezet küzd a bacikkal, vírusokkal. Persze nem hagyhagyjuk csillapítás nélkül...

Remélem sikerült segítenem....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése